Over helden, haast en morgen

Een held.. wat is dat? Hoe werkt dat? Wat is de definitie van zoiets. Er zijn best veel mensen waar ik graag van leer, maar misschien is "met aandacht volgen" ook een mooie omschrijving. Een kleine greep wil ik toch graag benoemen: Alain Passard, Pierre Gagnaire, m'n broer, Magnus Nilsson, Stromea, Eric Corton, Alexander McQueen of Matthew McConaughey. Dit zijn toch mensen waar ik direct energie van krijg. Als ik iets van ze lees, hoor of zie wil ik opstaan en gaan creëren. Maar dan is er ook een buitencategorie. Ik noem dat een held. Herman van Veen. Ik zag hem, en ik hoop vele met mij, zaterdag in het tv-progamma Matthijs gaat door. De woorden van hem (Herman dus) komen, zonder dat het heel erg creepy wordt, binnen. Het zijn kleine wijsheden achter elkaar, die zinnen worden. Al heb ik wat moeite met het woord “held”. Het voelt alsof je iemand hoger dan jezelf plaatst wat eigenlijk best wel gek is. Misschien is het zo wel het mooist omschreven: Als ik later groot ben, en ik mag mensen op zo'n mooie manier inspireren, wat zou ik dan trots zijn! Of zou het dan normaal zijn. Ik hoop het niet..

Dan haast…. Wat blijft dat toch een lastig iets om afscheid van te nemen. Ik heb het erg gemerkt in de winterperiode, de periode waarin ik minder op de tuin was. Een rare dagelijkse sleur komt in plaats van de rust en de focus die de tuin meebrengt. Zou je er los van kunnen komen? Nu alles op de tuin weer begint, komen de afspraken ook weer….. Deze afspraken nemen vaak een tijd met zich mee. Dat begint te blokkeren merk ik. Bij een afspraak van 14.00 uur en niet aanwezig, is er toch iets in me wat zegt waar blijft hij/zij. Misschien wel een beetje irritatie. Waarom is de tijd zo belangrijk? Het gesprek verandert niet als het een half uur later begint. Wat in ieder geval helpt merk ik, om het van tevoren al te benoemen: doe maar rond 14.00 uur. Of zelfs: kom maar in de middag. Dit geeft zo veel meer ruimte en daardoor voel ik eigenlijk minder druk en haast.

Ik wil dan toch graag eindigen met Herman van Veen. Vast item bij Matthijs is de vraag: "Wat maakt het leven de moeite waard”. En nog vóórdat Matthijs is uitgesproken zegt Herman: morgen, het feit dat dat er is, en dat morgen de antwoorden komen op de vragen die zo moeilijk te stellen zijn. Herman een held? Wat denk je zelf.

processed_5aa9359b3b9e6fd966b46488603a4411.jpg